Αποτελεί αναγκαιότητα σήμερα η συμβουλευτική υποστήριξη;
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές, δυσκολεύονται να οργανώσουν τις διοικητικές και παραγωγικές λειτουργίες τους. Επίσης, η ελληνική οικονομία, η οποία πέρασε μια δεκαετία παρατεταμένης κρίσης, δείχνει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη αυτές οι επιχειρήσεις να αναζητήσουν τρόπους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτητικές ανάγκες της εποχής.
Οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, υπήρξαν μεγάλες και έντονες καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης. Η υγιής λειτουργία των επιχειρήσεων δοκιμάστηκαν έντονα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αλλάξουν πολλά σε σχέση με τη στρατηγική που ακολουθούν. Το μόνο βέβαιο σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι ότι ένας μικρός οργανισμός δεν μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται. Μπορεί, όμως, μέσα από τις επιλογές της διοίκησής του, να επιδράσει στον τρόπο λειτουργίας του, ώστε να γίνουν γρήγορες και ορατές προσαρμογές στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Το οικονομικό περιβάλλον είναι, μετά από χρόνια, σε σχετικά σταθερό επίπεδο, η τεχνολογία κάνει άλματα εξέλιξης και οι προβλέψεις είναι ευοίωνες. Όλες αυτές οι αλλαγές και οι συνεχείς εξελίξεις καθιστούν την εποχή μας ιδιαίτερα απαιτητική. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο οργάνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το υψηλό κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, καθιστά την οργάνωση της μικρομεσαίας επιχείρησης απαγορευτική.
Στο σημείο αυτό δημιουργούνται κάποια ερωτήματα.
Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε μια μικρομεσαία επιχείρηση να μπορέσει να εξελιχθεί ακολουθώντας τις απαιτήσεις των καιρών; Υπάρχει η διάθεση από τον επιχειρηματία να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τις παθογένειες των λειτουργικών του διαδικασιών; Υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσει τέτοιες υπηρεσίες ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην επιχείρησή του; Έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση και υποστήριξη για να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζονται; Γνωρίζει πού πρέπει να επενδύσει τους πόρους και την προσπάθειά του για να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός; Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν πολλούς επιχειρηματίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα μπορούν να τους οδηγήσουν σε ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων τους και σε υψηλότερη κερδοφορία των επιχειρήσεών τους.
Ο επιχειρηματίας σήμερα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο που είναι οργανωμένη και λειτουργεί η επιχείρησή του, να έχει καταγεγραμμένες τις διαδικασίες της παραγωγής και να μπορεί να μετρά την απόδοσή τους. Για να γίνουν αυτά, πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση. Να προχωρήσει σε θέματα οργάνωσης της εταιρίας του. Θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να κερδίσει παραγωγικό χρόνο, θα πρέπει να επενδύσει σε πόρους για να αυξήσει την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων του, θα πρέπει να κοιτάξει στο μέλλον χωρίς να γυρνά στο παρελθόν, παρά μόνο για να διδαχθεί από αυτό. Είναι σίγουρο ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Είτε αναφερόμαστε στις προσωπικές μας επιλογές είτε στις επαγγελματικές, είναι σίγουρο ότι όλοι μας έχουμε κάνει λάθη. Συνεπώς, είναι σίγουρο ότι κουβαλάμε αποτυχίες και λάθη από τις επιλογές μας κατά το παρελθόν. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να μας απασχολεί αλλά και να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι για να έχουμε επιτυχία θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος, να μάθουμε από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε, αλλά ποτέ δεν θα πρέπει να στεκόμαστε σ’ αυτά. Απλά θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να γίνουμε καλύτεροι, με περισσότερες γνώσεις και με αποφάσεις οι οποίες θα βασίζονται στη γνώση των λαθών του παρελθόντος.
Η διαδικασία της Συμβουλευτικής είναι μια δυναμικά εξελισσόμενη διαδικασία, η οποία καταγράφει την εμπειρική γνώση του παρελθόντος και μέσα από την οργάνωση διαδικασιών, οδηγεί σε ένα καλύτερα διαμορφωμένο περιβάλλον ανάπτυξης της επιχειρηματικής πρότασης κάθε εταιρίας. Πρόκειται για μια διαδικασία συνεχούς αναμόρφωσης, σχεδιασμού, ελέγχου και επανασχεδιασμού των επιχειρηματικών λειτουργιών μέχρι την επίτευξη της μέγιστης βελτιστοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων και την εξασφάλιση της ορθότερης αξιοποίησης των υλικών και άυλων πόρων της επιχείρησης. Για την ορθή επίτευξη των παραπάνω στόχων, απαιτείται η ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, του Συμβούλου και της επιχείρησης. Η τεχνοκρατική επάρκεια και προσέγγιση από τη μία πλευρά και το μεράκι, η αγάπη για το επάγγελμα και η εργατικότητα από την άλλη, μπορούν να οδηγήσουν την κοινή προσπάθεια σε θαυμαστά αποτελέσματα. Παραμένοντας άπραγοι και διαμαρτυρόμενοι για τα κακώς κείμενα της αγοράς ή του κλάδου, τότε απλά μεμψιμοιρούμε και πιθανότατα προδικάζουμε την επαγγελματική μας πορεία.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ της επιτυχίας και της διαμαρτυρίας. Είναι, όμως βέβαιο, ότι στην πραγματικότητα εντοπίζεται σημαντική σύνδεση μεταξύ τους. Όταν κάποιος επιλέξει να σπαταλήσει τον χρόνο του διαμαρτυρόμενος για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει καθημερινά, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο διαθέσιμος χρόνος για την επίλυση των προβλημάτων και να αναπτυχθεί μια αρνητική ψυχολογία. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ως προβλήματα, θα πρέπει να τις προσεγγίζουμε ως ευκαιρίες βελτίωσης και ανάπτυξης.
Αντώνης Αμανιός
Business Consultant | Architectural Aluminium Academy