20/03/2024

Χρονιά-ορόσημο για την Architectural Aluminium Academy το 2023

Χρονιά – ορόσημο ήταν για εμάς το 2023, καθώς συμπληρώσαμε δύο χρόνια λειτουργίας καταφέρνοντας, μέσα από συστηματική προσπάθεια και δουλειά, να εξελιχθούμε σε σημείο αναφοράς για τον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Έχοντας στο πλευρό μας την ALUMIL, δύο από τα μεγαλύτερα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και αξιόλογες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, έχουμε πλέον εδραιωθεί ως ένα Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας που στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση του κατασκευαστικού κλάδου, μέσα από τη διάδοση και εφαρμογή βιώσιμων μεθόδων και τεχνικών.

Προάγοντας τη δια βίου μάθηση και την αριστεία μέσα από τα ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρουμε, έχουμε συνεισφέρει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση τόσο των υφιστάμενων επαγγελματιών (αρχιτεκτόνων, μηχανικών και κατασκευαστών) όσο και νεοεισερχόμενων στον κλάδο, συμβάλλοντας στην ευρύτερη ενίσχυση και εξέλιξή του. Παράλληλα, προωθώντας τη συνεργασία μέσα από ανοιχτές δράσεις καινοτομίας, έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την αμεσότερη σύνδεση ερευνητών, επιστημόνων, επαγγελματιών και σπουδαστών, καλλιεργώντας το «μαζί» και την ανταλλαγή ιδεών μέσα σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο ελευθερίας και ευγενούς επιχειρηματικής άμιλλας.

Το 2023 ήταν για την Ακαδημία μια ιδιαίτερα παραγωγική και επιτυχημένη χρονιά, γεμάτη από πρωτοβουλίες που άφησαν θετικό αποτύπωμα στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

  • Η διοργάνωση της 1ης Ημερίδας Ανοιχτής Καινοτομίας και της δράσης ανοιχτής καινοτομίας Confluence Challenge, την οποία πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign, με σκοπό την επιτάχυνση της σύνδεσης των βιομηχανιών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία με ερευνητικές ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιωσιμότερου μέλλοντος.
  • Η πανελλαδική έρευνα σχετικά με τις ανάγκες των αλουμινοκατασκευαστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αριστείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τη συμμετοχή της Π.Ο.Β.Α.Σ.
  • Οι νέες υπηρεσίες που αναπτύξαμε για την υποστήριξη των μηχανικών, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων σεμιναρίων πάνω σε σύγχρονα κατασκευαστικά ζητήματα και των υπηρεσιών Blower Door Test και Υπέρυθρης Θερμογραφίας.
  • Η εξέλιξη των εκπαιδευτικών μεθόδων μας με τη δημιουργία τοίχων προσομοίωσης, με στόχο τη βιωματική εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου στην εφαρμογή νέων υλικών και τεχνικών για την ορθή εγκατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου.

Αυτή η επένδυση στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης απέφερε καρπούς, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά: Μέσα στο 2023, εκπαιδεύτηκαν πάνω σε σύγχρονα ζητήματα του κλάδου των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου περισσότεροι από 1.500 κατασκευαστές και μηχανικοί, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Κόσοβο, τη Ρουμανία και τη Σερβία, αποδεικνύοντας ότι το όραμά μας για την αναβάθμιση του κλάδου δεν γνωρίζει σύνορα.

Πέρα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη χρονιά, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνολική συμβολή μας στην ανάπτυξη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων του κλάδου, από την αρχή της λειτουργίας μας μέχρι σήμερα: 14 επιχειρήσεις του κλάδου επέλεξαν το πρόγραμμα της Συμβουλευτικής βελτιώνοντας την οργάνωση, τη λειτουργία και τη στρατηγική τους˙ ολοκληρώθηκαν 13 κύκλοι σπουδών του προγράμματος «Προετοιμασία Πιστοποίησης Κατασκευαστών Αλουμινίου» που υλοποιήθηκε σε 9 πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή 228 κατασκευαστών˙ τέλος, 67 σπουδαστές παρακολούθησαν το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «Τεχνικός Κουφωμάτων Αλουμινίου», δημιουργώντας μια καλή «μαγιά» για την επόμενη γενιά κατασκευαστών.

Γιορτάζοντας μια χρονιά αλλά και μια επέτειο-ορόσημο, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, παραμένοντας ακλόνητοι στην αποστολή μας. Με το βλέμμα στραμμένο στην κατασκευαστική αριστεία, τη βιωσιμότητα του κτιριακού τομέα, τη συμμετοχικότητα και τη συνεργασία, συνεχίζουμε δυναμικά γνωρίζοντας ότι θα διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά Άρθρα