26/01/2023

1η Ημερίδα Ανοιχτής Καινοτομίας

Ένας ανοιχτός διάλογος με τεχνολογικές startups για το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου.  

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της καινοτομίας στη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, διοργανώσαμε την 1η Ημερίδα Ανοιχτής Καινοτομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη. Στην Ημερίδα συμμετείχαν οι εταίροι της Architectural Aluminium Academy, νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών 

Με όραμα την αναβάθμιση του τρόπου κατασκευής των κτιρίων σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας, αναλάβαμε την υλοποίηση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας που έφερε κοντά την ALUMIL και τους υπόλοιπους εταίρους της Ακαδημίας με ελληνικές startups τεχνολογίας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνει το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που θα καλλιεργεί την κουλτούρα της καινοτομίας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες συνέργειες. Η πρωτοβουλία αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί με ακόμα περισσότερες δράσεις, αποσκοπώντας στην αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών που μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτερη υλοποίηση έργων, στη βελτιστοποίηση των τεχνικών επιδόσεων και την αύξηση της κερδοφορίας.   

Καθώς οι συνέργειες βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής για την καινοτομία, εκπρόσωποι διαφορετικών τμημάτων της ALUMIL παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τις προκλήσεις του μέλλοντος και όλοι μαζί διερεύνησαν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Μέσα από τη συνεργασία, είναι εφικτή η ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στους τομείς της βιώσιμης κατασκευής κτιρίων, των έξυπνων σπιτιών και προσωπικών βοηθών, της ρομποτικής, της προϊοντικής ιχνηλασιμότητας, της χρήσης προηγμένων υλικών και της ανακύκλωσης.  

Η 1η Ημερίδα Ανοιχτής Καινοτομίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή που θα καθορίσει το μέλλον του. Σε αυτή τη νέα εποχή, η Architectural Aluminium Academy και η ALUMIL θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, εστιάζοντας από τη μία πλευρά στην έρευνα και τις στρατηγικές συνεργασίες για την αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας και από την άλλη στη συστηματική εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου για την αφομοίωση όλων των νέων γνώσεων, διαδικασιών και εργαλείων.  

Στην 1η Ημερίδα Ανοιχτής Καινοτομίας συμμετείχαν αναλυτικά οι: 

Εταίροι Architectural Aluminium Academy 
  • ALUMIL, η κορυφαία ελληνική εταιρεία στην ανάπτυξη αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. 
  • Εργαστήριο επιχειρηματικής αριστείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 
  • Εργαστήριο μεταλλογνωσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
  • D-Cube, εταιρεία που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών οπτικής υπολογιστικής και μηχανικής μάθησης σε επιχειρήσεις. 
  • Atlantis Engineering, εταιρεία που εξειδικεύεται στην οργάνωση της συντήρησης εγκαταστάσεων και εξοπλισμών ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής. 
Καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα 
  • The Magos, η εταιρεία που ανέπτυξε το «μαγικό γάντι» που ψηφιοποιεί τις πραγματικές κινήσεις των χεριών αλλάζοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τον ψηφιακό κόσμο. 
  • Gizelis Robotics, εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή λύσεων συστημάτων αυτοματοποίησης.  
  • Satori Analytics, εταιρεία που εστιάζει στη χρήση δεδομένων και προηγμένων αναλύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. 
  • Ideas Forward, εταιρεία που ασχολείται με τη δημιουργία και υποστήριξη επιχειρήσεων που μετατρέπουν τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών σε καινοτομία στην αγορά. 
  • Design VS (DVS), δημιουργικό studio CGI. 
  • Αvantech, εταιρεία με δυναμική παρουσία στον χώρο των ειδικών κατασκευών και εφαρμογών αλουμινίου και γυαλιού. 
  • Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign με επίκεντρο τις τεχνολογίες Industry 4.0 και στόχο τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό βιομηχανικών διεργασιών.   
  • Teaching Factory Competence Center, κέντρο που παρέχει τεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση και συμβουλευτική σε συστήματα ψηφιακής παραγωγής και βιομηχανικού αυτοματισμού.  
  • Τζένη Λειβαδάρου, μηχανικός νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, μέλος του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ.  
  • Εκπρόσωποι από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 
  • Εκπρόσωποι από τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά Άρθρα