27/06/2023

Σεμινάριο εξοικονόμησης ενέργειας για μηχανικούς από την Architectural Aluminium Academy και την ALUMIL

Πάντα δίπλα στους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου, πραγματοποιήσαμε τον Μάιο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα το εξειδικευμένο σεμινάριο «Εξοικονόμηση ενέργειας: Πρώτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό κτιρίων», με εισηγητή τον Πολιτικό Μηχανικό Βασίλη Κατσέλα, Senior Technical Trainer της Ακαδημίας. Σκοπός του σεμιναρίου που συνδιοργανώσαμε με την ALUMIL, ήταν η ενημέρωση Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών όλων των ειδικοτήτων σχετικά με τη συμβολή των νέων υλικών στεγάνωσης και των κουφωμάτων στην εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα από τη μείωση των θερμογεφυρών και την επίτευξη της μέγιστης αεροστεγανότητας 

Το σεμινάριο ξεκίνησε με την εισαγωγή των συμμετεχόντων σε έννοιες-κλειδιά για την κατανόηση των αρχών του σχεδιασμού και της κατασκευής ενεργειακών κτιρίων. Συγκεκριμένα αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, οι έννοιες της θερμικής άνεσης που προσφέρουν τα παθητικά κτίρια, της αεροδιαπερατότητας, της θερμομόνωσης και της υδατοστεγάνωσης  που επιτυγχάνονται με την ορθή εγκατάσταση κουφωμάτων, του συντελεστή fRSI και της θερμοδιακοπής που συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την ενεργειακή κατάσταση υφιστάμενων κτιρίων, για τα πρότυπα νέων κατασκευών και τα παθητικά κτίρια, για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται με την ορθή μελέτη και κατασκευή του κελύφους και τη συμβολή των κουφωμάτων στην ενεργειακή αναβάθμιση και απόδοση παλαιότερων και νέων κτιρίων.

Πέρα από τη γνώση που προσέφερε στους συμμετέχοντες, το σεμινάριο λειτούργησε και ως «γέφυρα» ανάμεσα σε νέους και έμπειρους αρχιτέκτονες και μηχανικούς που είχαν την ευκαιρία να έρθουν κοντά και να συμμετέχουν σε έναν ανοιχτό διάλογο, ιδιαίτερα παραγωγικό για όλους. Επιπλέον, το σεμινάριο γεφύρωσε το χάσμα ανάμεσα στα πεδία του σχεδιασμού και της κατασκευής, καθώς οι συμμετέχοντες είδαν στην πράξη πώς τα νέα υλικά στεγάνωσης και ο τρόπος εγκατάστασης του κουφώματος μπορούν να μειώσουν τον συντελεστή θερμοπερατότητας Uw επιτυγχάνοντας υψηλές ενεργειακές επιδόσεις. Τέλος, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν διεξοδικά από τον Engineering Consultant Manager της ALUMIL, Δημήτρη Σαμπατάκο, για τις πιστοποιήσεις των αρχιτεκτονικών συστημάτων της ALUMIL, καθώς και για τα «αντικείμενα» BIM (BIM objects) που διαθέτει η εταιρεία, διευκολύνοντας τους συνεργάτες της στη φάση του ψηφιακού σχεδιασμού των έργων τους.

Μέσα από τα προγράμματα εκπαίδευσης επαγγελματιών, τα οποία εμπλουτίζονται συνεχώς, η ομάδα μας παρέχει σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων ουσιαστική γνώση γύρω από νέες πρακτικές που προάγουν τις αρχές της βιωσιμότητας σε κάθε στάδιο, από τον σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή των σύγχρονων κτιρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά Άρθρα